Bekkenoefentherapeut

De Bekkenoefentherapeut

Een bekkenoefentherapeut richt zich op cliënten en patiënten met problemen in het gehele bekken- en rug gebied.
Er zijn veel klachten die te maken kunnen hebben met het bekken en de bekkenbodem. Het bekkengebied is de belangrijkste schakel binnen de totale bewegingsketen van gewrichten, banden en spieren in ons bewegingsapparaat. De bekkenbodemspieren zijn daarbij een van de belangrijkste spiergroepen, mede omdat ze zoveel verschillende taken moeten kunnen uitvoeren en daarbij functie-onafhankelijk moeten kunnen werken. Bekkenbodemspieren moeten daarbij goed kunnen samenwerken met andere belangrijke spiergroepen zoals buikspieren, rugspieren en middenrif.

Als deze samenwerking niet meer optimaal is, kun je veel vervelende klachten krijgen zoals rugpijn, ongewild urineverlies of ongewild verlies van ontlasting,  pijn in de onderbuik, het gevoel hebben dat er iets uit de vagina zakt, vaak blaasontsteking of vaginale infecties, obstipatie, ademproblematiek, pijn bij het vrijen, maar ook dat vrijen veel minder fijn is dan voorheen. We denken bij klachten vaak aan te slappe spieren maar ook te gespannen spieren geven veel van bovenstaande klachten en komen zowel bij mannen en vrouwen als bij kinderen voor.

Een bekkenoefentherapeut kan hulp bieden bij:

# Stoornissen in de werking van de bekkenbodem zoals
*een te zwakke bekkenbodem
*een te gespannen bekkenbodem
*seksuele problemen
*moeite met het ophouden van ontlasting en/of obstipatie
*ongewenst urineverlies
*een verzakking
# Bekkenpijn en/of bekkeninstabiliteit rondom de zwangerschap.
# Herstellen van de bekkenbodem en buikspieren na de zwangerschap.
# Lage rug en bekkenklachten.
# Si- problematiek / Si- blokkade.
# Klachten na een buik- of prostaatoperatie.

Het certificaat voor “Bekkenoefentherapeut” kunt u behalen door een combinatie van cursussen uit het cursusaanbod van het NPI en PMSC te volgen.
Voor het PMSC zijn dit de cursussen:
# Het onderzoeken en behandelen van patiënten met SI klachten.
# De begeleiding bij peripartum pelvic pain (PPP)

Als introductie in dit werkveld bevelen wij onze basiscursus bekkenbodem aan. Zie hiervoor de betreffende pagina op deze site. Voor de oefentherapeutische behandeling van functiestoornissen van de bekkenbodem is specifieke kennis van dit gebied noodzakelijk. Deze cursus is een must voor elke oefentherapeut.

Nascholingsdagen: 2024/2025
Het urogenitaal stelsel van de man, anatomie / continentie fysiologie / incontinentie. 
De prostaat,
anatomie, functie/ klachten / prostatodynie / prostatitis / PSA waarden / biopsie / bijwerkingen van de behandeling / kanker / behandelmethodes.

Datum:6 april 2024
Accreditatiepunten StAdap 8
Kosten € 255,-

De functie van Fascia en de TLF bij krachtenoverdracht en stabiliteit en mobiliteit.
Fascia is een biologische materie die ons bij elkaar houdt. Je kunt het vergelijken met een vezelig, lijmachtig 3D spinnenweb. Men onderscheidt: onderhuidse fasciediepliggende fascie en verbindende fascie.
Fascia zorgt voor: Mechanische steun, stabilisering en beweging, verdediging tegen giftige en lichaam vreemde stoffen, stofwisseling tussen bloed en organen, krachtoverdracht naar omliggende structuren, krachtgeleiding via ligamenten en peesvliezen, fixatie van de huid, bescherming tegen druk
Een van de belangrijkste structuren van de fascia voor krachtenoverdracht en krachtgeleiding is de Fascia Thoracolumbalis. Recente onderzoeken laten zien dat krachtenoverdrachten en stabilisatie voornamelijk worden teweeggebracht door de TLF. ( Vleeming et al 2019) (Bordoni B, et al 2021 )
No anatomical structure functions in isolation, and the mechanical load encountered enywhere in the body is distributed through a continuous network of fascia, ligaments and musclus supporting the entire skeleton.   Therfore, the sacrum, pelvis and spine, and the connections to the arms, legs and head are functionally interrelated through muscular, fascial and ligamentous interconnections
Kennis van de TLF is fundamenteel voor de implementatie van effectieve oefentherapie. Met de inzichten uit deze cursus leer je patiënten met lage rugklachten, SI en PGP efficiënter te behandelen.

Datum: 16 november 2024
Accreditatiepunten StAdap 8
Kosten € 255,-

The male reproductive system, anatomie / werking erectie mechanisme / ejaculatie / overgang / sterilisatie / pathologie van het reproductieve systeem. Bekkenpijn bij mannen, urogenitale pijn / overactieve BB, blaas / Blaaspijn syndroom / Cystitis / angst / Luts / anamnese / behandeling.

 Datum: 5 april 2025
Accreditatiepunten StAdap 8
Kosten € 255,-

De klinische toepassing van Triggerpointmassage bij bekkenklachten. Triggerpointmassage is een bijzonder praktische en veelzijdige benadering van pijntherapie. Myofasciale pijn kenmerkt zich door afgeleide pijn waardoor men bij bekkenklachten vaak op de verkeerde plaats een behandeling inzet.

Datum: 22 november 2025
Accreditatiepunten StAdap 8
Kosten € 255,-